Bel Saskia 06 - 22 53 05 48
gewoon bij saskia logo

Als expat een hypotheek afsluiten in Nederland

Als expat is het absoluut mogelijk een hypotheek af te sluiten in Nederland. Zo kun je hier helemaal naar jouw zin wonen. Een Nederlandse hypotheek werkt misschien anders dan jij gewend bent. Daarom leg ik je uit hoe je in Nederland een hypotheek afsluit én waar je als expat rekening mee moet houden.

Een hypotheek afsluiten in Nederland

Bijna iedereen in Nederland leent geld om een huis te kopen. Een hypotheek afsluiten is dus heel normaal.

Hoeveel je kunt lenen is van 3 zaken afhankelijk:

  • hoeveel je verdient en hoe zeker dit inkomen is;
  • hoeveel de woning waard is, je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen en;
  • de rentestand.


Nederland heeft uitgebreide wetgeving die ervoor moet zorgen dat jij niet meer leent dan je kunt terugbetalen. Dit wordt gecontroleerd, bijvoorbeeld aan de hand van jouw salarisstrook en het overzicht van je bankrekening. Sowieso moet je een inkomen in euro’s ontvangen en een vast contract hebben. Een tijdelijk contract is ook mogelijk, als jouw werkgever een document ondertekent waarin staat dat ze jouw contract willen verlengen (de intentieverklaring).

Ben je benieuwd hoeveel jij kunt lenen? Gebruik hiervoor mijn hypotheek calculator. 

Jouw kansen als expat op de Nederlandse hypotheekmarkt

Als expat kun je in Nederland een hypotheek krijgen als je aan 1 van deze voorwaarden voldoet:

  • je komt uit een EU-lidstaat, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein;
  • je hebt een permanente verblijfsvergunning;
  • je komt uit het Verenigd Koninkrijk en hebt naast een paspoort ook een geldig verblijfsdocument:
  • je hebt een tijdelijke verblijfsvergunning.


Kom je niet uit een EU-land en heb je een tijdelijke verblijfsvergunning? Dan zijn er wel extra voorwaarden van toepassing. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je dan niet terecht of alleen tegen aangepaste tarieven en voorwaarden. Zo wil ASN dat je voldoende binding hebt met Nederland dus stellen ze de eis dat je hier minimaal 3 jaar moet wonen en werken. En bij NIBC moet je al minimaal 6 maanden in Nederland wonen en werken voordat ze je een hypotheek geven.

Maar er zijn ook veel aanbieders waarbij je wél een hypotheek af kunt sluiten. Als hypotheekadviseur help ik jou graag bij het vinden van de beste aanbieder.

De kosten van een Nederlandse hypotheek

Je betaalt iedere maand rente en aflossing voor je hypotheek. Een standaard hypotheek wordt in Nederland binnen 30 jaar terugbetaald. Je kunt ook een kortere looptijd afspreken.

Hoeveel rente je betaalt ligt aan het bedrag dat je hebt geleend én de rentestand. Op het moment dat je een hypotheek afsluit kies je tussen een variabele of vaste rente. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je rente 5,10, 20 of 30 jaar vast te zetten. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente is. Maar je hebt wel meer zekerheid over de kosten in de toekomst.

Een belastingvoordeel: hypotheekrenteaftrek

Ben jij als expat inwoner van Nederland of kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Dan gelden voor jou dezelfde belastingregels als voor mensen die al lang in Nederland wonen. Dat betekent dat je een belastingvoordeel hebt als je een huis koopt.

Hypotheekrenteaftrek
Stel: je hebt een hypotheek. Dit jaar betaal jij totaal €8.000 aflossing en €4.000 rente. Je mag bij de belastingaangifte de betaalde rente van €4.000 in mindering brengen op jouw inkomen. Hierdoor is jouw belastbare inkomen lager. Je betaalt dus minder belasting.

Overige kosten bij het kopen van een huis

Voor het afsluiten van een hypotheek betaal je ook eenmalige kosten. Bijvoorbeeld advieskosten aan je hypotheekadviseur, kosten voor de notaris en voor de taxateur die de waarde van je woning vaststelt. Ook kun je een aankoopmakelaar inhuren om jou te helpen bij de aankoop van een geschikte woning.

Zo sluit je een Nederlandse hypotheek af

Wil je een huis kopen in Nederland? Dan is het slim om eerst in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Zo ontdek je hoeveel je kunt lenen.

Bepaal door wie jij je wil laten adviseren

In Nederland heb je verschillende soorten hypotheekadviseurs. Sommige adviseurs zijn verbonden aan een hypotheekaanbieder. Zij adviseren dus altijd de hypotheek van hun werkgever. Andere hypotheekadviseurs, zoals ikzelf, zijn onafhankelijk. Dat betekent dat ik alle hypotheekaanbieders voor jou vergelijk en adviseer bij welke hypotheekaanbieder jij het beste uit bent. Daarbij kijk ik naar de kosten, maar ook naar de voorwaarden. Kun je bijvoorbeeld de woning tijdelijk verhuren als je naar het buitenland gaat voor familiebezoek? En kun je sneller aflossen als jij dat wil?

Een huis kopen

Als je weet hoeveel je kunt lenen, kun je op huizenjacht gaan. Je kunt je hierbij laten helpen door een aankoopmakelaar. Dat is een makelaar die alleen jouw belangen behartigt. De aankoopmakelaar informeert je bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van de woning en onderhandelt over de prijs.

Een bod doen

Nadat jouw bod is geaccepteerd, onderteken je een voorlopige koopovereenkomst. Daarna vraag je officieel een hypotheek aan. Je hypotheekadviseur verzamelt al jouw persoonlijke en financiële gegevens die hiervoor nodig zijn. Dit wordt gedeeld met de hypotheekaanbieder van jouw keuze. Op basis hiervan beslist de hypotheekaanbieder hoeveel jij kunt lenen.

Het is slim om in de koopovereenkomst een voorbehoud van financiering op te nemen. Dit betekent dat je van de koop mag afzien als je niet voldoende hypotheek kunt krijgen.

De kenmerken van een Nederlandse hypotheek

De 2 populairste hypotheeksoorten in Nederland zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Zij zijn zo populair omdat je alleen bij deze 2 hypotheekvormen recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek
Je betaalt maandelijks hypotheeklasten die bestaan uit zowel rente als aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Na verloop van tijd neemt je schuld af. Hierdoor betaal je steeds minder rente en neemt het aflossingsdeel toe. Je maandlasten blijven de hele looptijd gelijk.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vast bedrag af. Dit betekent dat je lening geleidelijk afneemt en je dus ook steeds minder rente betaalt. Je totale maandlasten zijn op het begin hoger, maar worden steeds lager.

Iedere hypotheekaanbieder in Nederland biedt deze 2 hypotheekvormen aan. Ze hebben wel allemaal hun eigen voorwaarden. Op detail verschillen ze dus. Dat betekent dat je goed moet onderzoeken welke hypotheek het beste bij jou past. Daar kan ik als hypotheekadviseur met veel kennis van de Nederlandse hypotheekmarkt jou heel goed bij helpen.

Vergroot jouw kansen op een hypotheek

Als expat is het in veel gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten in Nederland. Let daarbij wel goed op de voorwaarden. Zodat je een hypotheek hebt waar je ook in de toekomst nog gelukkig mee bent.

Je vergroot jouw kansen op een Nederlandse hypotheek als je samenwerkt met een ervaren hypotheekadviseur. Zo krijg je al vroeg in het proces duidelijkheid over hoeveel je kunt lenen. Ik kan je daarbij bijvoorbeeld ook een ‘Financiële check’ aanbieden. In dit document staat hoeveel je kunt lenen. Dit kun je laten zien aan de verkoper van het huis, zo hebben zij meer zekerheid dat de koop doorgaat en is de kans groter dat zij het huis aan jou willen verkopen.

Ben je benieuwd hoeveel jij kunt lenen en of het voor jou mogelijk is om een huis in Nederland te kopen? Neem dan contact met me op. De eerste afspraak is altijd gratis en vrijblijvend. Ik vertel je graag wat jouw kansen zijn op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Ja, ik wil ook weten hoeveel ik kan lenen

Al binnen 2 minuten geregeld

Meer blogs

As an expat, it is possible to secure a house mortgage in The Netherlands. This allows you to live in...
Een overbruggingshypotheek sluit je af als je een nieuw huis koopt, terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Ik...