Bel Saskia 06 - 22 53 05 48
gewoon bij saskia logo

Waarom kan ik wel huren en niet kopen?

Het is misschien wel de grootste frustratie onder woningzoekenden. Wel een flink bedrag aan huur betalen, maar een hypotheek voor hetzelfde bedrag (of lager) wordt afgewezen. Hoe dat kan, lees je in dit artikel.

De eerste afspraak is altijd gratis

De overstap van huren naar kopen

Op een gegeven moment ben je klaar met je huurwoning en wil je iets voor jezelf opbouwen. Een huis kopen is een logische vervolgstap. Tenminste, als de hypotheekaanbieder meewerkt. De vraag is natuurlijk hoeveel je kunt lenen. In de praktijk kom ik voorbeelden tegen waar huurders € 1.200 huur betalen, maar geen hypotheek kunnen krijgen met een maandlast van € 1.000. Dat lijkt vreemd, maar er is een logische verklaring.

 

De maandlast van een koopwoning

Bij het berekenen van jouw maximale hypotheek kijkt een hypotheekaanbieder naar jouw inkomsten en uitgaven. Je mag wettelijk maar een bepaald percentage van jouw inkomen uitgeven aan je woning. Dat heet de woonquote. Het doel is om jou te beschermen tegen overkreditering. Zo houd je voldoende geld over voor je levensonderhoud (en leuke dingen).

Als je een huis koopt, heb je naast je hypotheek ook te maken met andere woonlasten. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), woonhuisverzekering en het onderhoud van je woning. Deze kosten heeft een huurder niet. In het genoemde voorbeeld zijn de woonlasten dus niet € 1.000. Maar € 1.000 + de reservering voor onderhoud + OZB + verzekeringen + andere woonlasten. De hypotheekaanbieder houdt rekening met al deze kosten. En dan kan het dus zo zijn dat je € 1.200 huur betaalt, maar geen hypotheek kunt krijgen van € 1.000.

Manieren om toch meer hypotheek te krijgen

Voelt het alsof een huis kopen hierdoor onhaalbaar is? Laat de moed niet zakken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ik zet een aantal mogelijke oplossingen voor je op een rij.

Starterslening

In veel gemeenten kun je een voordelige Starterslening afsluiten. Hierdoor kun je tot wel 20% meer lenen voor de aankoop van je eerste huis.

Hulp van ouders

Hebben je ouders financieel de mogelijkheid om je te helpen? Denk bijvoorbeeld aan een (belastingvrije) schenking, een lening of het meetekenen op de hypotheek. Als je ouders meetekenen dan kan de schuld ook op hen worden verhaald. De hypotheekaanbieder heeft hierdoor meer zekerheid waardoor je meer kunt lenen.

Extra leencapaciteit bij een goed energielabel

De standaard hypotheekberekening gaat uit van een huis met het energielabel E, F of G. Koop je een huis met een beter energielabel? Dan is je energierekening straks lager. Hierdoor kun je tot wel € 50.000 extra lenen, afhankelijk van je energielabel.

Wegpoetsen van kredieten

Heb je bestaande leningen of een studieschuld? Dan heeft dit invloed op je maximale hypotheek. Het is slim om te kijken of je bestaande leningen kunt opheffen. Bijvoorbeeld door je private leaseauto weg te doen, een sim only-abonnement te nemen voor je telefoon, of door leningen af te lossen. Eventueel met de hulp van je ouders.

Meenemen van loonsverhoging

Verwacht je de komende 6 maanden een loonsverhoging? Laat dit door je werkgever op papier zetten. Zo kun je bewijzen dat je straks meer verdient en bij bepaalde hypotheekaanbieders kun je hierdoor extra lenen.

Van huren naar kopen: het kan écht

Bij een koophuis heb je andere woonlasten dan bij een huurhuis. Daarom levert de standaard berekening soms minder hypotheek op dan je verwacht. Gelukkig is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Staar je dus niet blind op de online rekentools van hypotheekaanbieders.

Tijdens een (gratis) kennismakingsgesprek laat ik je zien wat er in jouw situatie mogelijk is. Je krijgt direct een realistische indicatie van jouw maximale hypotheek. Zo zie je of jij binnenkort de overstap kunt maken van een huurhuis naar een koopwoning!

Ja, ik wil ook weten of ik een huis kan kopen

Al binnen 2 minuten geregeld

Meer blogs

As an expat, it is possible to secure a house mortgage in The Netherlands. This allows you to live in...
Als expat is het absoluut mogelijk een hypotheek af te sluiten in Nederland. Zo kun je hier helemaal naar jouw...
Een overbruggingshypotheek sluit je af als je een nieuw huis koopt, terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Ik...