Hypotheek verhogen om te verbouwen of verduurzamen

Of je nu extra ruimte nodig hebt, wil moderniseren of verduurzamen…er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Ik adviseer je de hypotheek waarmee jouw plannen werkelijkheid worden.

Beoordeling door klanten: 10 Ster Ster Ster Ster Ster

Rens

“Saskia is zeer kundig en proactief op het gebied van hypotheekadvies. Ze is goed op de hoogte van de markt en alle ontwikkelingen waardoor ze uitstekend advies kan geven.”

Mark en Sanne

“Saskia heeft ontzettend veel kennis en kan heel goed creatief meedenken. Ze heeft ons van a tot z ontzorgd dat gaf een heel fijn gevoel. Ze is heel erg betrokken bij het proces en dat maakt haar uitzonderlijk.”

Geld lenen voor je verbouwing

Verbouwplannen genoeg, maar is er ook voldoende financiële ruimte om die verbouwing te betalen? Ik bereken voor jou hoeveel je kunt lenen. Daarbij kijk ik naar je inkomsten en uitgaven om zeker te weten dat de maandlasten passend zijn.

De waarde van je woning is ook belangrijk. Je totale hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van je woningwaarde na verbouwing. Ga je ook verduurzamen? Dan mag je meer lenen.

Huis verbouwen of verduurzamen

Verbouwing financieren

Een verbouwing kun je op verschillende manieren financieren:

  • van je spaargeld
  • vanuit de overwaarde op je woning
  • door je huidige hypotheek te verhogen
  • door een tweede hypotheek af te sluiten
  • door je hypotheek over te sluiten en direct te verhogen

Hypotheek verhogen of toch oversluiten?

Is de rente op jouw bestaande hypotheek lager dan de actuele hypotheekrente? Dan is het vaak verstandig om je bestaande hypotheek te verhogen, of een tweede hypotheek af te sluiten bij dezelfde hypotheekaanbieder.

Soms is oversluiten voordeliger
Is de situatie omgedraaid en is de rente tegenwoordig lager? Dan kan het slim zijn om je volledige hypotheek over te sluiten. Je leent dan direct extra voor je verbouwing.

Wat voor jou het beste is ligt niet alleen aan de rentestand. Ook de voorwaarden, notariskosten en de eventuele boeterente spelen een rol. Door alle (financiële) voor- en nadelen in kaart te brengen help ik jou aan de best passende hypotheek voor je verbouwing.

De eerste afspraak is altijd gratis

Ik vergelijk alle hypotheekaanbieders:

Extra hypotheek voor verduurzaming

Je huis isoleren, zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp installeren? Het is allemaal mogelijk met producten zoals een Verduurzamingshypotheek of Duurzaamheidshypotheek.

Omdat je energiebesparende maatregelen neemt gelden voor jou extra gunstige voorwaarden. Zo kun je meer lenen en betaal je vaak minder rente. Ook zijn er aantrekkelijke subsidies beschikbaar. Als gecertificeerd Financieel Adviseur Duurzaam Wonen laat ik je zien welke financiering het beste bij jou past.

Ja, ik wil ook weten hoe ik mijn verbouwing het beste kan financieren

Neem vrijblijvend contact met me op. Ik help jou graag aan de best passende hypotheek.

Al binnen 2 minuten geregeld

Hypotheek voor verbouwing of verduurzaming

Joyce

“Ondanks dat alles ineens in sneltreinvaart geregeld moest worden, super goed geholpen door Saskia, super goed bereikbaar, kijkt verder naar passende oplossingen en duidelijke uitleg!”

Maarten

“Saskia is deskundig, zeer ervaren en was ook buiten kantoortijden aan het werk om de voor ons belangrijke deadlines te kunnen halen. Een absolute aanrader.”

Veelgestelde vragen over verbouwen en verduurzamen

Een verbouwing financieren is niet iets wat je dagelijks doet. Logisch dus dat je vragen hebt. Hier vind je het antwoord op vragen die mij veel gesteld worden over verbouwen en verduurzamen.

  • Kan ik zelf bepalen bij welke hypotheekaanbieder ik geld leen voor mijn verbouwing?

    In principe wel. Maar het is niet mogelijk je normale hypotheek bij aanbieder A onder te brengen en de hypotheek voor je verbouwing bij aanbieder B. Dus je moet óf de hypotheek voor je verbouwing afsluiten bij je huidige aanbieder óf je volledige hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder. Ik laat je graag zien wat voor jou het voordeligst is.

  • Krijgt mijn nieuwe hypotheek dezelfde rente als mijn huidige hypotheek?

    Nee, je leent tegen de huidige voorwaarden. Voor je nieuwe hypotheek geldt het actuele rentepercentage, ook als je de hypotheek afsluit bij de partij waar ook je huidige hypotheek loopt.

  • Hoe wordt bepaald wat mijn huis waard is na de verbouwing?

    Een taxateur stelt vast wat je huis waard is na de verbouwing. Daarvoor wordt gekeken naar de huidige waarde en de verwachte toename in waarde door de verbouwing. Vaak is de waardevermeerdering zo’n 60 – 100% van de gemaakte kosten.

  • Klopt het dat ik een bouwdepot krijg voor de verbouwing en hoe werkt dat?

    Dat klopt. Een bouwdepot is een aparte rekening waar het geld op komt te staan dat je nodig hebt voor de verbouwing.

    Op het moment dat jij een rekening krijgt van de aannemer stuur je deze door naar de geldverstrekker. Zij maken dan het geld rechtstreeks over naar de aannemer. Ook kun je geld dat je zelf hebt voorgeschoten terugvragen uit het bouwdepot.

    Je betaalt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort. Daarnaast los je maandelijks af. Tijdens de verbouwing ontvang je rente over het deel van het bouwdepot dat je nog niet hebt gebruikt. Hoe verder de verbouwing vordert en hoe meer rekeningen je hebt betaald, hoe hoger je totale maandlasten dus zijn.

  • Hoe snel kan ik aan mijn bouwdepot nadat de hypotheek rond is?

    Dit verschilt per hypotheekaanbieder. Meestal kun je een paar dagen nadat je hypotheek is gepasseerd bij de notaris het bouwdepot al gebruiken.

  • Mag ik zelf bepalen door wie ik de verbouwing laat uitvoeren?

    Ja, je mag zelf bepalen wie je inhuurt voor je verbouwing. Als je subsidies ontvangt voor verduurzaming kunnen er wel eisen gesteld worden aan de partij die de energiebesparende maatregelen neemt.

  • Wat gebeurt er als de verbouwing duurder uitvalt dan ik had verwacht?

    De makkelijkste en goedkoopste oplossing is om dit uit eigen zak te betalen. Als dat niet mogelijk is, dan kun je een verhoging van je hypotheek aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

  • Kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken voor een verbouwing?

    Is je huis meer waard dan je openstaande hypotheek? Dan heb je overwaarde. De overwaarde kun je opnemen door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Dit bedrag kun je gebruiken voor je verbouwing.

  • Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek als ik een hypotheek afsluit voor een verbouwing?

    Ja, dat heb je. Voorwaarde is wel dat je de hypotheek annuïtair of lineair aflost.

  • Kan ik de hypotheek voor mijn verbouwing ook afsluiten met NHG?

    Ja, dat is mogelijk als de financiering voldoet aan de voorwaarden van de NHG. Zelfs wanneer je huidige hypotheek niet met NHG is afgesloten. Ik leg je graag uit of jouw financiering hier ook voor in aanmerking komt.

  • Kan ik beter verbouwen of verkopen?

    Goede vraag. Dat ligt aan heel veel factoren. Bijvoorbeeld aan je woonwensen, maar ook aan de voorwaarden van je huidige hypotheek en de actuele rentestand. Tijdens een persoonlijk adviesgesprek breng ik voor je in kaart wat de voor- en nadelen zijn van beide opties. Daarbij kijken we natuurlijk uitgebreid naar de financiële gevolgen van beide keuzes.

  • Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een hypotheek afsluit voor een verbouwing?

    Je moet in ieder geval rekening houden met de kosten voor het hypotheekadvies en taxatiekosten. Soms moet je ook notariskosten betalen. Dit is alleen niet nodig wanneer je bij je eerste hypotheek hebt gekozen voor een verhoogde inschrijving die voldoende ruimte biedt voor je verbouwing.

  • Moet ik langs de notaris als ik ga verbouwen?

    Dat ligt aan de situatie. Als je jouw huidige hypotheek verhoogt is dat niet nodig als je bij je eerste hypotheek hebt gekozen voor een verhoogde inschrijving die voldoende ruimte biedt voor je verbouwing. In alle andere gevallen moet je wel een nieuwe hypotheekakte laten opstellen bij de notaris

  • Welke verbouwingen vallen onder verduurzaming van je huis?

    Erkende energiebesparende maatregelen zijn:

    • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
    • hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
    • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
    • energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
    • warmtepompen
    • douche-warmteterugwinningssysteem
    • zonnecellen
  • Wat is het beste moment voor een eerste kennismaking?

    Jouw eerste afspraak kun je het beste plannen zodra je concrete verbouwplannen hebt. Je krijgt dan een goede indicatie van je budget en kunt aan de hand daarvan bepalen met welke aannemer je in zee gaat.

  • Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?

    Tijdens de eerste afspraak bereken ik wat jij kunt lenen. Hiervoor heb ik gegevens over je identiteit, inkomsten en uitgaven nodig. Neem daarom onderstaande (originele) documenten mee:

    • Identiteitsbewijs of paspoort
    • Salarisstrook (voor zelfstandigen of ondernemers: de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar)
    • Gratis uitdraai van www.bkr.nl met een overzicht van jouw leningen
    • Recent overzicht van je huidige hypotheek
  • Hoe snel is mijn hypotheek geregeld?

    De hypotheek van mijn klanten is meestal binnen 3 tot 4 weken rond. Dat is sneller dan gemiddeld. Bij de meeste hypotheekadviseurs is een doorlooptijd van 4 tot 6 weken normaal.

  • Welke hypotheekaanbieders vergelijk je?

    Ik vergelijk alle banken en andere hypotheekaanbieders die in Nederland actief zijn.

  • Wat kost jouw hypotheekadvies?

    Je kunt bij mij kiezen uit 3 pakketten. Op de tarievenpagina zie je hoeveel mijn hypotheekadvies kost en wat je daar precies voor krijgt.

  • Wat zeggen jouw klanten over jou?

    Ben je benieuwd of mijn klanten tevreden zijn over mijn hypotheekadvies? Bekijk dan de pagina met alle reviews.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem dan via WhatsApp.

Je krijgt altijd snel antwoord