Bel Saskia 06 - 22 53 05 48
gewoon bij saskia logo

De best passende hypotheek voor jouw nieuwbouwhuis

Moet jouw toekomstige thuis nog gebouwd worden? Ik adviseer je de hypotheek waarmee die droom realiteit wordt.

Beoordeling door klanten: 10 Ster Ster Ster Ster Ster

Mark en Sanne

“Saskia heeft ontzettend veel kennis en kan heel goed creatief meedenken. Ze heeft ons van a tot z ontzorgd dat gaf een heel fijn gevoel. Ze is heel erg betrokken bij het proces en dat maakt haar uitzonderlijk.”

Twan

“Ik vond het heel fijn om met Saskia samen te werken. Een fijn en duidelijk eerste gesprek. In de tijd dat wij alles aan het regelen waren heel behulpzaam!”

De maximale hypotheek voor jouw nieuwbouwhuis

De zoektocht naar jouw droomwoning wordt makkelijker als jij weet hoeveel je kunt lenen.

Gebruik deze handige hypotheek calculator voor een indicatie van jouw maximale hypotheek. Dan weet je direct welk type woning het beste bij jouw budget past en of er nog ruimte is voor meerwerk. Wil je zeker weten hoeveel je kunt lenen? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Zo koop (en financier) je een nieuwbouwhuis

Het kopen van een nieuwbouwhuis werkt net even wat anders dan het kopen van een bestaande woning.

Je koopt de woning vaak al voordat de eerste paal de grond in gaat. En je start met maandlasten betalen tijdens de bouw. Daarom kun je tijdens het hele traject op mijn advies rekenen. Zo weet je zeker dat je straks geen geld tekort komt voor het meerwerk.

Deze hypotheekaanbieders vergelijk ik voor je:
Hypotheek nieuwbouw

Extra gunstige voor-waarden

Een hypotheek voor een nieuwbouwhuis heeft aantrekkelijke voorwaarden. Zo kun je meer lenen en hanteren veel hypotheekaanbieders een lager rentetarief dan wanneer je een bestaande woning koopt.

In 7 stappen naar jouw nieuwbouwwoning

 • 1
  Inzicht in jouw maximale hypotheek

  Onderzoek eerst wat je kunt lenen voordat jij je inschrijft op een nieuwbouwhuis. Plan hiervoor een kosteloos kennismakingsgesprek in. Dat kan digitaal of bij jou thuis, lekker makkelijk.

 • 2
  Aankoop nieuwbouwhuis

  Ben jij geselecteerd voor het nieuwbouwproject? Dan teken je het voorlopig koopcontract.

 • 3
  Je hypotheek regelen

  Ik zoek voor jou de hypotheek die het beste bij jouw situatie past, nu en in de toekomst. Daarna dien ik jouw aanvraag in bij de gekozen hypotheekaanbieder. Je moet verschillende documenten (denk bijvoorbeeld aan je salarisstrook) aanleveren zodat ze jouw financiële situatie goed kunnen beoordelen. Ook adviseer ik je over jouw verzekeringen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 • 4
  De hypotheekofferte ondertekenen

  Gaat de hypotheekaanbieder akkoord? Dan is het tijd om de hypotheekofferte
  te ondertekenen. Het is belangrijk dat je hypotheek rond is voor de datum die in het koopcontract staat.

 • 5
  Naar de notaris

  Bij de notaris regel je dat je samen met de projectontwikkelaar eigenaar wordt van de grond én teken je de hypotheekakte.

 • 6
  Tijdens de bouw

  Het geld wat je leent voor je nieuwbouwhuis wordt op een aparte rekening gestort: het bouwdepot. Vanuit dit nieuwbouwdepot worden de rekeningen voor de bouw betaald. Hiervoor stuur je de facturen van de aannemer naar de hypotheekaanbieder, zij verzorgen daarna de betaling.

 • 7
  Tijd voor de sleuteloverdracht

  Als de bouw is afgerond krijg je een brief met de opleverdatum. Op die datum krijg je eindelijk die langverwachte sleutel. Na wat laatste aanpassingen is het moment van de verhuizing daar.

Financiële check voor nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis vraagt de ontwikkelaar meestal om een Financiële check. Dit is een document waarin staat wat jij kunt lenen. Zo heeft de ontwikkelaar de zekerheid dat ze de woning aan de juiste koper toewijzen. Zo’n Financiële check regel ik gratis voor je. De check is 3 maanden geldig en voldoet aan alle officiële eisen.

Kay

“Dit is mijn eerste huizenkoop en ik ben geen moment in paniek geweest. Saskia heeft mij alles duidelijk en haarfijn uitgelegd. Echt een topadviseur!.”

Sandy

“Saskia is een heel kundig, lief betrokken persoon die net een tandje verder voor je gaat. Je weet bij haar waar je aan toe bent en dat waardeer ik enorm! “

De bijzonderheden van een nieuwbouwhypotheek

Bij een nieuwbouwhuis betaal je in stappen voor jouw woning. Steeds wanneer er een andere fase aanbreekt, krijg je een nieuwe rekening van de aannemer. Deze rekeningen worden betaald uit je bouwdepot.

Bij een nieuwbouwhypotheek is het belangrijk goed te letten op:

 • eventuele dubbele lasten en de betaalbaarheid daarvan
 • hoe lang de hypotheekofferte geldig is
 • of je meerwerk mee kunt financieren
 • hoeveel vergoeding je krijgt op het positieve saldo van je bouwdepot


Ik heb al veel kopers begeleid bij het aankopen van een nieuwbouwhuis en heb zelf ook een woning laten bouwen. Ik weet dus precies waar je op moet letten en geef je praktische tips en een duidelijke uitleg. Zo doorloop jij het hele traject vol vertrouwen.

Ja, ik wil ook zonder zorgen een nieuwbouwhuis kopen

Neem vrijblijvend contact met me op. Ik help jou graag aan de hypotheek voor jouw nieuwbouwdroom.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Hypotheekadvies nieuwbouw

Veelgestelde vragen over het kopen van een nieuwbouwhuis

Grote kans dat dit de eerste keer is dat jij een nieuwbouwhuis koopt en hier nog vragen over hebt. Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen over het afsluiten van een nieuwbouwhypotheek.

 • Met welke kosten moet ik rekening houden bij het afsluiten van een hypotheek voor nieuwbouw?

  De kosten voor een nieuwbouwhypotheek zijn anders opgebouwd dan bij een hypotheek voor een bestaande woning. Zo betaal je geen overdrachtsbelasting of makelaars- en taxatiekosten.

  Wel betaal je rente over je bouwdepot. Dit is de bankrekening waarvan je de facturen voor de bouw betaalt. Daar staat tegenover dat je rente krijgt over het positieve saldo op je bouwdepot. Bij de start van de bouw betaal je daarom per saldo weinig rente. Hoe meer facturen je hebt betaald, hoe hoger de rentevergoeding is die je moet betalen. Het verschil tussen de rente die je betaalt en ontvangt noemen we ‘renteverlies tijdens de bouw’.

  Ook kan de aannemer bouwrente in rekening brengen. Dit is een vergoeding voor de investeringen die de aannemer al heeft gedaan. Bijvoorbeeld voor het kopen van de grond.

 • Wat betekent vrij op naam kopen?

  Een nieuwbouwhuis koop je meestal vrij op naam. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt.

 • Wat gebeurt er met mijn hypotheek als de bouw vertraging oploopt?

  Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om de looptijd van het bouwdepot te verlengen. Vaak vervalt dan de rente die je ontvangt over je depot. Maar omdat het bouwdepot inmiddels toch bijna leeg is, heeft dat weinig impact.

 • Hoe werkt een nieuwbouwdepot?

  Een nieuwbouwdepot is een rekening waarop het geld staat dat nodig is voor de bouw van je woning. Deze rekening wordt gebruikt om de facturen van de aannemer van te betalen.

  Stelt dat je € 500.000 hebt geleend. De aannemer is nog maar net gestart met bouwen dus je hebt pas € 120.000 betaald. Je betaalt aan de ene kant rente (en aflossing) over je hypotheek van € 500.000. Aan de andere kant heb je € 380.000 nog niet gebruikt. Hierover ontvang je rente. Het verschil tussen deze 2 bedragen noemen we ‘renteverlies tijdens de bouw’. Samen met de aflossing die je betaalt zijn dit je maandlasten. Je maandlasten stijgen naarmate de bouw vordert.

  Om gebruik te maken van het nieuwbouwdepot stuur je de facturen die je ontvang van de aannemer naar de hypotheekaanbieder. De aanbieder betaalt de factuur vervolgens rechtstreeks aan de aannemer. Ook kun je geld dat je zelf hebt voorgeschoten terugvragen uit het bouwdepot.

 • Hoe lang is een nieuwbouwdepot geldig?

  Bij de meeste hypotheekaanbieders is een nieuwbouwdepot 2 jaar geldig. Het depot verlengen kan meestal wel, maar dan ontvang je geen rente meer over het niet gebruikte deel.

 • Kan ik eventuele dubbele lasten meefinancieren?

  Het is het voordeligst om de dubbele lasten van je eigen geld te betalen. Is dat niet mogelijk? Dan kun je de bouwrente meefinancieren in je hypotheek. Dit heeft invloed op de hoogte van je hypotheek en op je toekomstige maandlasten. Ook moet je er rekening mee houden dat de rente op dit deel van de lening niet fiscaal aftrekbaar is.

 • Kan ik de rente van mijn bestaande woning meenemen naar een nieuwbouwwoning?

  Als je nu een hele gunstige hypotheek hebt met een lage rente, dan wil je dat het liefste zo houden. Of dat kan is afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek. We noemen dit een meeneemhypotheek of verhuisregeling.

  Bij een meeneemhypotheek los je bij verkoop gewoon de oude hypotheek af. Maar sluit je een nieuwe hypotheek bij dezelfde aanbieder? Dan gelden de oude voorwaarden, rentestand, maandlasten en rentevaste periode. Extra lenen kan, maar dan wel tegen de actuele voorwaarden. Twijfel je of jij je oude hypotheek mee kunt nemen? Ik zoek het graag voor je uit.

 • Kan ik meerwerk ook meefinancieren?

  Je mag meerwerk meefinancieren in je hypotheek. Door de extra werkzaamheden die je laat uitvoeren stijgt de woningwaarde namelijk. Wel is het zo dat er een grens zit aan het meerwerk dat je mee kunt financieren. Vaak is dit zo’n 20 tot 25% van de koopsom.

 • Vanaf wanneer moet ik betalen voor mijn nieuwbouwhypotheek?

  Je betaalt maandlasten vanaf het moment dat je bij de notaris een handtekening hebt gezet onder de hypotheekakte. De aannemer heeft de grond al gekocht en is misschien zelfs al begonnen met bouwen. Na het zetten van jouw handtekening wordt het eerste bedrag dus al overgemaakt naar je aannemer.

 • Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een nieuwbouwwoning?

  Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je bijkomende kosten uit eigen geld moet betalen. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten en de kosten voor je hypotheekadvies. Bij nieuwbouw bedragen de bijkomende kosten ongeveer 2% van de koopsom.

 • Wat is het beste moment voor een eerste kennismaking?

  Jouw eerste afspraak kun je het beste plannen zodra je op huizenjacht gaat. Zo weet je wat jouw budget is. Zo’n kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

 • Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?

  Tijdens de eerste afspraak bereken ik wat jij kunt lenen. Hiervoor heb ik gegevens over je identiteit, inkomsten en uitgaven nodig. Neem daarom onderstaande (originele) documenten mee:

  • Identiteitsbewijs of paspoort
  • Salarisstrook (voor zelfstandigen of ondernemers: de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar)
  • Gratis uitdraai van www.bkr.nl met een overzicht van jouw leningen
  • Heb je al een hypotheek? Neem dan ook een recent overzicht van je huidige hypotheek mee
 • Hoe snel is mijn hypotheek geregeld?

  De hypotheek van mijn klanten is meestal binnen 3 tot 4 weken na tekenen van het koopcontract rond. Dat is sneller dan gemiddeld. Bij de meeste hypotheekadviseurs is een doorlooptijd van 4 tot 6 weken normaal.

 • Welke hypotheekaanbieders vergelijk je?

  Ik vergelijk alle banken en andere hypotheekaanbieders die in Nederland actief zijn.

 • Wat kost jouw hypotheekadvies?

  Je kunt bij mij kiezen uit 3 pakketten. Op de tarievenpagina zie je hoeveel mijn hypotheekadvies kost en wat je daar precies voor krijgt.

 • Wat zeggen jouw klanten over jou?

  Ben je benieuwd of mijn klanten tevreden zijn over mijn hypotheekadvies? Bekijk dan de pagina met alle reviews.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem dan via WhatsApp.

Je krijgt altijd snel antwoord