Bel Saskia 06 - 22 53 05 48
gewoon bij saskia logo

Hypotheekvormen

Je kunt jouw hypotheek op verschillende manieren aflossen. Hoe je dat doet verschilt per hypotheekvorm. Hieronder deel ik de belangrijkste kenmerken van 8 hypotheekvormen met je.

Welke hypotheekvorm het beste bij jou past, hangt af van meerdere factoren. Vind je het moeilijk om zelf de ideale vorm te kiezen? Geen probleem. Tijdens een adviesgesprek help ik je hier graag bij.

De eerste afspraak is altijd gratis

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een populaire keuze. Je betaalt maandelijks hypotheeklasten die bestaan uit zowel rente als aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Na verloop van tijd neemt je schuld af. Hierdoor betaal je steeds minder rente en neemt het aflossingsdeel toe. Bij een annuïteitenhypotheek blijft je bruto maandbedrag gedurende de hele looptijd van de hypotheek gelijk.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vast bedrag af. Dit betekent dat je lening geleidelijk afneemt en je dus ook steeds minder rente betaalt. Het bruto maandbedrag daalt hierdoor gedurende de looptijd van je hypotheek. In totaal betaal je bij een lineaire hypotheek minder dan bij een annuïteitenhypotheek, maar het maandbedrag waarmee je start is wel hoger dan bij een annuïteitenhypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente gedurende de looptijd. Je lost af aan het einde van de looptijd of bij de verkoop van je huis. Dit kan lagere maandlasten betekenen, maar houd er wel rekening mee dat je uiteindelijk de lening toch een keer moet aflossen.

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek combineert een hypotheeklening met een geblokkeerde spaarrekening. Je lost je hypotheek tijdens de looptijd niet af, maar legt iedere maand geld in op je geblokkeerde spaarrekening. Het rentepercentage op de bankspaarrekening is gelijk aan de hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd kun je het gespaarde bedrag gebruiken om de lening af te lossen.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je rente en premie voor een levensverzekering. De premie zorgt ervoor dat je kapitaal opbouwt en aan het einde van de looptijd je hypotheekschuld kunt aflossen.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek combineert een hypotheeklening met beleggingen. Je betaalt rente over de lening en belegt tegelijkertijd in bijvoorbeeld aandelen of fondsen. Aan het einde van de looptijd hoop je voldoende rendement te hebben behaald om de lening af te lossen.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. De premies die je betaalt, worden belegd in een levensverzekering. Hiermee los je uiteindelijk de hypotheekschuld af.

Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is bedoeld voor de financiering van een woning die je verhuurt. Deze hypotheekvorm houdt rekening met het potentiële huurinkomen en biedt extra mogelijkheden voor investeerders in vastgoed.

Welke hypotheekvorm past het beste bij jouw situatie?

Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Welke vorm het beste bij jou past is afhankelijk van jouw financiële situatie, doelen en voorkeuren. Daarbij kun je ook de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente mee laten wegen. Bij sommige hypotheekvormen is het recht op hypotheekrenteaftrek namelijk alleen geldig op oude hypotheken.

Het recht op hypotheekrenteaftrek

Als je hypotheekrente betaalt dan mag je die onder bepaalde voorwaarden aftrekken van jouw belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. 

Bruto maandbedrag = het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de hypotheekaanbieder.
Netto maandbedrag = je bruto maandbedrag min het belastingvoordeel. 

In 2013 zijn de regels over de hypotheekrenteaftrek strenger geworden. Voor een hypotheek die na deze datum is afgesloten is de rente alleen aftrekbaar als:

  • de hypotheek in 30 jaar wordt afgelost
  • het geleende geld wordt gebruikt voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van een eigen woning (waarin je zelf woont)
  • de hypotheek minimaal lineair of annuïtair wordt afgelost


Sluit je binnenkort voor het eerst een hypotheek af? Dan heb je dus alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. 

Heb je een hypotheek die je al bestond op 1 januari 2013? Dan mag je onder bepaalde voorwaarden ook de hypotheekrente aftrekken van andere hypotheekvormen. 

Weten welke hypotheekvorm het beste bij jou past?

Tijdens een adviesgesprek vertel ik je er alles over. Neem hiervoor vrijblijvend contact met me op.

Al binnen 2 minuten geregeld

Hypotheekadvies nieuwbouw

Meer kennis

De financiële wereld staat bekend om haar vage termen en moeilijke woorden. Deze handige begrippenlijst helpt jou op weg en...
De financiële wereld staat bekend om haar vage termen en moeilijke woorden. Deze handige begrippenlijst helpt jou op weg en...